Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam166
Toplam Ziyaret3174331
Eğitim ve Ögretim Eğitim ve Ögretim

YIĞIN HACIMLARI

YIĞIN HACIMLARI

İşletmelerde bir duvarın kenarına veya bir tank içine herhangi bir malzemeyi dökerek yığmak sık yapılan uygulamalardandır.

Kamyondan veya konveyorden aktarılan böyle malzemelerin yığın hacimleri, tankın veya silonun şekli, yığma yapılan yerdeki duvar gibi sınırlayıcılar nedeni ile standart hacım formülleri ile bulunamaz.

Bu durumlarda kullanılabilecek hacım fomülleri aşağıda verimiştir.

 

1. BİR DUVARA YAKIN DÖKÜLMÜŞ KONİK BİR 
    YIĞININ HACMI
(KUM, KİREÇ vs)

Tepesi bir duvardan A kadar mesafede, H yüksekliğinde ve R yarı çapındaki konik bir yığının V hacmı için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.


V= (R2*H)*{0.524 +1.12*(A/R) – 0.596* (A/R)2 }

V= Yığın hacmi
R= Koni yarıçapı
H= Koni yüksekliği
A= Koni tepesinin duvardan uzaklığı
 


 

2. SİLİNDİRİK  SİLO İÇİNE TEPESİ MERKEZDEN KAÇIK
    DÖKÜLMÜŞ YIĞIN HACMI

Silindirik bir silo içine tepe noktası tankın merkezinden kaçık olarak dökülmiş bir yığının hacmi için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

Not: Eğer silindirik silonun boyu, yığın eteğinin  tank kenarına ulaştığı noktadan çok daha aşağılara kadar uzanıyorsa ilave hacım, dolu silindir formülünden hesaplanarak aşağııdaki formülden bulunan değere ilave edilmelidir.

V= Yığın hacmi
H= Koni yüksekliği
R= Silindirik tank yarıçapı
A= Koni tepesinin tank merkezinden uzaklığı 

3.KÜBİK BİR SİLODA KÖŞEDEN BAŞLAYAN YIĞIN HACMI


 V0=*R2 *H)/3

 R2=A2 +B2

Not: Bu yığının silonun bir köşesinden başlıyarak ve maksimum doluluk yaratacak şekilde yığın eteğinin karşı köşeye ulaşacağı farz edilmiştir (yani bu formül sadece kübik silo içindeki konik yığının tepe kısmını vermektedir). Eğer silo derinliği (H) daha fazla ise ilave yükseklik kadar hacım küp hacmi formülünden hesaplanarak yukarıda elde edilen değere ilave edilmelidir.

Kübik silo en ve boyu birbirine ne kadar yakınsa sonuç o kadar hassas olur (A=B ise sonuç 100% doğru olur). B/A oranı ne kadar azalırsa fark o kadar fazla olur (B/A=0.5 in altında bu formül kullanılmamalıdır)


Not. Bu sayfalarda verilen formüller ampirik olup çıkan sonuçlarda +/- 5% hata payı bulunmaktadır